Dzisiaj obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Marchewki. Na zajęciach terapeutycznych dowiedzieliśmy się wielu ciekawych informacji na temat tegoż popularnego w wielu państwach warzywa. Marchewka ma niezwykle wszechstronne zastosowanie kulinarne. Zjadamy ją nie tylko w rosole, surówkach, sałatkach, wszelkiego rodzaju zupach ale można się nią delektować w postaci deserów. Na zajęciach kulinarnych przygotowaliśmy wspólnie ciasto marchewkowe do wypieku. Niezwykłą atrakcją było przygotowanie i dodawanie poszczególnych składników ciasta do urządzenia zwanego termomiksem. Dzięki temu wystarczyło czasu na inne atrakcje, jak gra LOTTI KAROTTI w której zajączki kicają w wyścigu oczywiście o marchewkę. Co niektórzy relaksowali się przy kolorowankach. Marchew jest niezwykle zdrowym warzywem a do tego bardzo smacznym. No właśnie czy aby na pewno warzywem? Ciekawostką było dla nas, dlaczego w Unii Europejskiej marchewka została mianowana owocem. Udało nam się rozwikłać tą zagadkę. Polecamy wszystkim sięgać po marchewkę jak najczęściej, gdyż jest ona niezwykle korzystna dla naszego zdrowia i urody. Pewnie dlatego zasłużyła na swój Międzynarodowy Dzień Marchewki.






