Strona główna 9 Wydarzenia 9 ZAJĘCIA KULINARNE – „DESER CHOCHOŁOWSKI”

ZAJĘCIA KULINARNE – „DESER CHOCHOŁOWSKI”

wrz 29, 2023

Jak już wspomnieliśmy w ostatnim poście – braliśmy udział w naszych ulubionych zajęciach kulinarnych. Tym razem były one podzielone na dwa etapy. W Światowy Dzień Jabłka zajęliśmy się obieraniem i krojeniem jabłek. Następnie Panie Kucharki smażyły je, abyśmy mogli następnego dnia zrobić z nich smaczny deser – serdecznie dziękujemy za pomoc! Drugi etap zajęć był łatwiejszy. Polegał na nakładaniu do szklanek takich oto składników: okrągły biszkopcik, smażone jabłka, ponownie biszkopcik, kwaśna śmietana oraz dżem jagodowy. Tym sposobem powstał warstwowy, przepyszny „deser chochołowski”. To jest oczywiście nasza, uproszczona wersja. Jeżeli chcecie spróbować oryginalnego „deseru chochołowskiego”, to koniecznie musicie się wybrać do schroniska na Polanie Chochołowskiej! W tym właśnie miejscu serwuje się szarlotkę w połączeniu z gęstą, kwaśną śmietaną i jagodami z tatrzańskich lasów! Taka kombinacja jest z pewnością wyjątkowa i smaczna. Polecamy również spacer przepiękną Doliną Chochołowską. Jest to najdłuższa dolina w polskich Tatrach i słynie ona z krokusów. Warto się tam wybrać wiosną, by podziwiać bajkowe krajobrazy – „dywany” krokusów na zaśnieżonej polanie. Niestety nie mieliśmy okazji widzieć takiego krajobrazu na własne oczy. Ale kto wie, co przyniesie przyszłość. Póki co, jeden z naszych kolegów namalował górski pejzaż– zobaczcie sami.