Strona główna 9 Wydarzenia 9 PSZCZÓŁKOWE ZAJĘCIA KULINARNE

PSZCZÓŁKOWE ZAJĘCIA KULINARNE

maj 20, 2022

Owocem pracy pszczelego roju jest niewątpliwie „złoto w płynie” czyli miód. Złoto bo zawiera bogactwo cennych dla życia witamin, pierwiastków i związków mineralnych a kolor ma do złota zbliżony. W dodatku miód nie tylko jest bardzo zdrowy ale również smaczny. Swoją słodyczą rozpieszcza podniebienia. W związku z obchodami Światowego Dnia Pszczół, grzechem byłoby pominąć temat miodu. Zajęcia kulinarne które zawsze bardzo lubimy, były niezwykle atrakcyjne. Z biszkoptów, wafelków, kruchych ciasteczek, rodzynek oraz polewy czekoladowo – miodowej formowaliśmy każdy na swoim talerzyku wizerunek pszczółki. Zgodnie ze starym chińskim przysłowiem: „Jakie pszczoły, taki miód” z czystym sumieniem możemy powiedzieć że nasze pszczółki były piękne a miód smakowity. Podsumowując: radość tworzenia dała nam przyjemność jedzenia.