Dnia 19 kwietnia obchodziliśmy Dzień Czosnku. Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw więc postanowiliśmy poświęcić mu nie co uwagi. Dzień wcześniej na zajęciach terapeutycznych przypomnieliśmy sobie o jego super mocach i wspólnie stworzyliśmy gazetkę. Nie chcieliśmy jednak ograniczać się teorią, więc dzisiaj zorganizowaliśmy zajęcia kulinarne. Przygotowaliśmy potrawę zwaną Tzatzykami. Połączenie prostych składników oczywiście z czosnkiem, zaowocowało smaczną i zdrową przekąską. Tzatzyki na chrupiących maślanych grzankach smakowały wyśmienicie. Samo przygotowanie potrawy dało nam dużo radości. Wszystkich zachęcamy do sięgania częściej po to jakże zdrowe i smaczne warzywo, zyskujące miano naturalnego antybiotyku. Zdrowotne korzyści są z pewnością tego warte. A jeśli przeszkodą jest zbyt intensywny zapach …to i na to można znaleźć sposób, np. zajadać czosnek wspólnie.